Garage Peeters NV

Zoeken

Nieuws

Splinternieuwe stadsauto Kia Picanto blinkt uit in kwaliteit, technologie en veelzijdigheid

 • Openbaar debuut van de nieuwe A-segment stadsauto tijdens Autosalon van Genève 2017
 • Gedurfd, nieuw koetswerkdesign en moderne cabine met 'zwevend' aanraakscherm
 • Nieuwe technologieën en connectiviteitsystemen, inclusief smartphone-integratie voor Android en Apple en draadloze smartphonelader
 • Stillere, ruimere cabine, met de grootste laadruimte in zijn klasse
 • Sterker koetswerk en verbeterde veiligheid, met Autonomous Emergency Braking
 • Verbeterd rijgedrag, ondersteund door het nieuwe 'torque vectoring'-systeem
 • Krachtigste Picanto ooit, en eerste turbobenzinemotor ooit, met nieuwe 1,0 liter T-GDI, die gelanceerd wordt in het vierde kwartaal van 2017
 • 1,0 liter MPI stoot slechts 89 g/km CO2 uit
 • Te koop in Europa vanaf het begin van het tweede kwartaal van 2017

Met zijn derde generatie brengt de nieuwe Kia Picanto een nieuwe, jongere en meer energieke persoonlijkheid naar het A-segment. Met zijn assertief design en zijn hoogwaardige en hoogtechnologische cabine biedt het nieuwste model meer personaliseringsmogelijkheden en belooft hij de meest veelzijdige auto in zijn klasse te zijn.

De nieuwe Picanto zal aangedreven worden door een van drie benzinemotoren, waaronder de nieuwe 1,0-liter turbobenzinemotor met directe injectie (T-GDI) van Kia. Wanneer de nieuwe 1,0 liter T-GDI-motor in het vierde kwartaal van 2017 gelanceerd wordt, zal het de krachtigste motor ooit zijn voor de Picanto, en de eerste keer dat deze auto aangeboden wordt met een benzinemotor met turbocompressor.

Michael Cole, Chief Operating Officer bij Kia Motors Europe legt uit: "De Picanto is wereldwijd een van de best verkopende modellen van Kia en heeft een bijzonder grote fangroep hier in Europa.

"Onze Europese klanten hebben ons verteld dat ze het design van de huidige Picanto op prijs stellen. Ze houden van zijn lage gebruikskosten, zijn compacte afmetingen voor in de stad en het hoge uitrustingsniveau tegen een lage prijs. Het nieuwe model behoudt deze sterktes en biedt nog efficiëntere opbergmogelijkheden en ruimte, een nieuw niveau van dynamiek en prestaties, en een nog betere prijs/kwaliteitverhouding. Om deze redenen hebben we er alle vertrouwen in dat de nieuwe Picanto ons zal helpen ons profiel en ons marktaandeel verder uit te bouwen in dit bijzonder competitief segment."

Wereldwijd werden meer dan 1,4 miljoen Picanto's van de huidige generatie verkocht sinds hij in 2011 werd gelanceerd, met meer dan 300.000 verkochte exemplaren in Europa. Hoewel de auto in showrooms het einde van zijn levenscyclus naderde, verkocht Kia in Europa in 2016 meer dan 55.000 Picanto's, wat neerkomt op een groei van 3% tegenover het jaar ervoor.

Koetswerkdesign
De splinternieuwe Picanto werd ontworpen door de Kia designcentra in Namyang (Korea) en Frankfurt (Duitsland), die samengewerkt hebben om een jonge en energieke look te creëren.

De designers kregen de opdracht om een innovatieve, gedurfde en leuk uitziende stadsauto te ontwerpen en ze hebben deze instructies met veel succes opgevolgd: de nieuwe Picanto kreeg een assertievere uitstraling en stoerdere lijnen.
 
De wielbasis werd vergroot tot 2.400 mm (een toename van 15 mm) en de wielen werden verder naar de buitenkant van de auto geplaatst, waardoor de vooroverhang 25 mm korter werd en de auto een stevigere wegligging uitstraalt. Krachtige, rechte lijnen lopen horizontaal over de voorkant van de auto en beklemtonen de 'tijgerneus-grille' en de nieuwe hoekige 'wrap-around'-koplampen. Verticale lijnen die de zijdelingse luchtinlaten omvatten en een lagere grille benadrukken het meer zelfverzekerde 'gezicht' van de Picanto.

In profiel wordt de nieuwe Picanto gekenmerkt door opvallende lijnen die langs de zijschorten, de schouders en rond de wielkasten lopen en door het subtiel vormgegeven koetswerkoppervlak. Ook hierdoor wordt een meer zelfverzekerd onroad-design met een grotere rijstabiliteit gecreëerd. Toch is de nieuwe Picanto niet langer dan het huidige model, met een lengte van 3.595 mm.

Het nieuwe model krijgt de brede C-stijl van Kia als designkenmerk, die meer rechtop staat dan bij het vorige model. Gecombineerd met een langere achteroverhang – 10 mm langer, tot 520 mm – voor een meer zelfzekere look.

De splinternieuwe Picanto biedt bestuurders meer personaliseringsmogelijkheden dan ooit, met een gamma van 11 levendige lakkleuren, die ontworpen zijn om de auto te doen opvallen. Tot de nieuwe beschikbare kleuren behoren de zes parelmoermetaalkleuren 'Lime Light', 'Shiny Red', 'Aurora Black', 'Pop Orange', 'Sparkling Silver' en 'Celestial Blue'. In zijn basisversie is de Picanto uitgerust met 14" stalen velgen. Daarnaast kunnen klanten kiezen uit een van de vier aluminium lichtmetalen velgdesigns, met diameters van 14 tot 16".

De buitenkant van de Picanto wordt ook vervolledigd door nieuwe koplampen met led-richtingaanwijzers en led-dagrijlichten en vanaf het derde kwartaal van 2017 een subtiele haaienvinantenne op het dak, die de huidige antenne vervangt.

Voor het eerst zal Kia de Picanto ook aanbieden in een nieuwe 'GT Line'-versie, geïnspireerd op de sportievere uitstraling van de high-performance 'GT'-modellen van het bedrijf, bijvoorbeeld de Optima GT. In de GT-Line versie wordt het exterieur van de nieuwe Picanto aangevuld met rode, zilveren en zwarte sierelementen in de grille, de zijdelingse luchtinlaten, langs de zijschorten en in de onderrand achteraan, en met verchroomde dubbele uitlaatpijpen.

Interieurdesign
Aan de binnenkant van de nieuwe Picanto hebben de Kia ontwerpers een meer moderne en verfijnde cabine gecreëerd dan het model van de tweede generatie, met nieuwe materialen en een lay-out die het kwaliteitsgevoel voor inzittenden verhoogt. Het voornamelijk horizontale design vergroot de visuele breedte van het interieur, waardoor de toegenomen afmetingen van de cabine benadrukt worden.

De lay-out van het dashboard is meer centraal uitgelijnd en beschikt over een HMI (human-machine interface) met een groot 'zwevend' 7"-aanraakscherm centraal op de middenconsole, waarbij een groot aantal bedieningselementen hogerop in het gezichtsveld van de bestuurder werden geplaatst. Een strook met satijnchroomeffect loopt over het dashboard voor een hoogwaardigere sfeer. Grote verticale luchtinlaten aan beide uiteinden ronden de passagiersruimte vooraan af.

Personalisering is een cruciaal aspect voor de aantrekkingskracht van de cabine van de nieuwe Picanto. Standaard zijn zetels in zwarte en grijze stof beschikbaar, maar kopers kunnen hun nieuwe Picanto ook personaliseren met vijf optionele kleurpakketten, met contrasterende kunstlederen zetelbekleding en bestikking. De volgende kleurpakketten zijn beschikbaar van bij de lancering:

 • Hoogglanzend zwart – een combinatie van zwarte, grijze en witte zetelbekleding met witte bestikking (beschikbaar met een zwarte of grijze basiskleur)
 • Bruin – bruine zetels met lichtblauwe toetsen onderaan de zijkanten en lichtblauwe bestikking
 • Blauw – zetelbekleding van marine- en helderblauw kunstleder en stof, met witte en oranje bestikking
 • Rood – zetels in zwart en grijs, met rode toetsen en rode bestikking
 • Limoen – zetelbekleding in grijs en lichtgrijs met limoengroene bestikking

De contrasterende kleuren van de zetels kunnen gecombineerd worden met optionele nieuwe kleurelementen op de armsteunen in de deuren, die het contrastschema van de zetels herhalen. De nieuwe GT-Line versie van de Picanto ten slotte zal uitgerust worden met een stuurwiel in D-vorm. Het interieur van het GT-Line model zal verkrijgbaar zijn met het volledige gamma kleurpakketten.

Gebruikscomfort en opbergmogelijkheden
Hoewel zijn uitwendige grootte ongewijzigd blijft ten opzichte van het huidige model, biedt de splinternieuwe Picanto gebruikers uitstekende opbergmogelijkheden, met een maximale veelzijdigheid dankzij zijn grotere cabine en een toonaangevend koffervolume.

De Picanto volgt de trend in de richting van meer vijfdeursmodellen in het A-segment. Voor de derde generatie zal Kia dan ook niet langer een driedeursmodel produceren. Het nieuwe model biedt een maximaal gebruikscomfort, maar is niet groter dan zijn voorganger, met een hoogte van 1.485 mm, een lengte van 3.595 mm en een breedte van 1.595 mm. Het nieuwe platform heeft een langere wielbasis en een langere achteroverhang, maar biedt meer ruimte in de cabine en de koffer (de vooroverhang werd 15 mm verkort tot 675 mm).

Binnenin biedt de nieuwe Picanto inzittenden meer been- en hoofdruimte dan de best verkopende concurrenten in het A-segment, terwijl een lagere drempel het in- en uitstappen vergemakkelijkt. De onderzijde van het dashboard werd 15 mm verhoogd voor meer knie- en beenruimte voor voorpassagiers. De nieuwe Picanto is beschikbaar met ofwel vier of vijf zitplaatsen, waarbij de achterbank ofwel twee of drie zitplaatsen heeft, naargelang de voorkeur van de koper (1,2-liter-modellen zijn enkel beschikbaar met vijf zitplaatsen).

De nieuwe centrale armsteun vooraan kan – als eerste in zijn klasse – tot 55 mm naar voor en naar achter verschoven worden en dekt een kleine opbergruimte af waarin een eenliterfles of een brillendoos bewaard kan worden. Onderaan de middenconsole bevindt zich een open bakje met twee lades om mobiele toestellen en andere kleine voorwerpen in op te bergen, met twee uittrekbare bekerhouders, die weggeklapt kunnen worden om meer opbergruimte vrij te maken.

Onder de zonnekleppen vooraan in de cabine zijn de make-upspiegels uitgerust met nieuwe led-lichten en een sfeerverlichtingsstrip. Doordat de nieuwe make-upspiegel van de Picanto de omringende gloed van de spiegel in een make-upkamer imiteert, kunnen inzittenden gemakkelijker make-up aanbrengen of kijken of hun haar, sjaal of das goed zit.

De kofferruimte groeit van 200 liter (VDA) tot maximaal 255 liter – het grootst van alle auto's in het segment – en biedt bovendien een kofferbodem in twee niveaus, die naar wens 145 mm verhoogd en verlaagd kan worden om bijkomende ruimte te creëren of een opbergruimte vrij te maken onder de vloer. De afzonderlijk neerklapbare achterzetels (60:40 voor modellen met vijf zitplaatsen; 50:50 voor versies met vier zitplaatsen) kunnen eenvoudig via een hendel volledig plat neergeklapt worden, voor een maximaal gebruikscomfort. Hierdoor wordt bovendien de laadruimte vergroot tot 1010 liter.

Ook het comfort werd verbeterd. Terwijl de zetels van heel wat concurrenten in het A-segment rugleuningen in één geheel aanbieden, met geïntegreerde hoofdsteunen, is de nieuwe Picanto uitgerust met volledig verstelbare actieve hoofdsteunen. De nieuwe zetels van de Picanto zijn comfortabeler voor langere reizen, waarbij dezelfde materialen en hetzelfde constructieprincipe gebruikt worden als in grotere Kia modellen (bijvoorbeeld de nieuwe Optima). Achteraan is de hellingshoek van de rugleuning groter geworden – van 25 naar 27 graden – voor een meer rustgevende houding, terwijl iets grotere zijsteunen op de achterbank bijkomende steun bieden tijdens stevig bochtenwerk.

Rij- en stuurgedrag
De huidige Kia Picanto oogstte lof voor zijn combinatie van direct stuurgedrag en comfort. Onze ingenieurs hebben deze eigenschappen doorgetrokken in het nieuwe model, terwijl de ophanging op een aantal punten werd gewijzigd – onafhankelijke McPherson-veerpoten vooraan; torsieas achteraan – voor een grotere stabiliteit tijdens het rijden en een directere en aangenamere stuurrespons.

De rolbeugels van de Picanto, die ontworpen zijn om de rolhoek van het koetswerk in bochten tot 1° te verkleinen en om de stuurrespons te verbeteren, zijn vooraan 2% stijver en iets lager aangebracht en achteraan 5% stijver en iets hoger aangebracht. Dankzij de herziene afmetingen van de Picanto – met een langere wielbasis en een iets kortere vooroverhang – kon het zwaartepunt van de auto ook verder naar achteren verplaatst worden. Hierdoor wordt op een natuurlijke manier de neiging tot 'neusduiken' tijdens het remmen verminderd, zonder daarbij de ophanging harder te maken of in te leveren op het vlak van comfort.

Daarnaast draagt de langere wielbasis bij tot een verbetering van de rijkwaliteit en de stabiliteit op alle soorten wegdek. De torsieas achteraan werd opnieuw vormgegeven en is voorzien van nieuw ontworpen geleidearmen, goed voor een gewichtsvermindering van 1,8 kg op de achteras, zonder verlies inzake stijfheid.

Dankzij de nieuwe stuurinrichting werd de stuuroverbrengingsverhouding met 13% versneld tegenover de huidige Picanto, van 16,5:1 tot 14,3:1. Hierdoor reageert de besturing niet alleen sneller op acties van de bestuurder, maar daalt ook het totale aantal stuuromwentelingen (van 3,4 tot 2,8 omwentelingen), waardoor de Picanto bij lage snelheden en in de stad nog gemakkelijker te besturen is. De voorwielen werden dichter bij de voorkant van het voertuig geplaatst, waardoor de vooroverhang korter werd. Het afgenomen gewicht vóór de vooras beperkt de inertie, voor een wendbaarder rijgedrag.

De nieuwe Picanto is de eerste auto in zijn klasse die 'torque vectoring' biedt tijdens het remmen – een bijkomende functie van de elektronische stabiliteitsregeling (ESC; zie 'Veiligheid'). Dankzij het gebruik van deze nieuwe technologie in een auto uit het A-segment blijft de Picanto in bochten stabieler en veiliger, terwijl in scherpe bochten ook het onderstuur beperkt wordt.

Motoren en transmissies
Het snellere en responsievere stuurgedrag van de splinternieuwe Picanto wordt ondersteund door een reeks kleine en uiterst efficiënte benzinemotoren. Het gedownsizede motorengamma verlaagt niet alleen het gewicht op de vooras, maar levert bovendien de levendige acceleraties en onmiddellijke reacties die klanten verwachten van een stadsauto.

Klanten kunnen kiezen uit drie benzinemotoren. De atmosferische 1,0-liter- en 1,25-liter-motoren met multipoint-injectie (MPI) zijn afkomstig uit de vorige generatie van de Picanto, met een reeks verbeteringen om de efficiëntie en het rijgedrag te optimaliseren. Vanaf het vierde kwartaal van 2017 zal ook de nieuwe 1,0-liter T-GDI-motor van Kia (turbobenzine met directe injectie) verkrijgbaar zijn, waardoor de Picanto voor het eerst aangeboden wordt met de prestaties van een turbobenzinemotor. Alle motoren worden gekoppeld aan een manuele vijfversnellingsbak en voorwielaandrijving. Idle Stop & Go is beschikbaar op bepaalde manuele modellen, terwijl de 1,25-liter MPI-motor ook verkrijgbaar is met een viertrapsautomaat.

De 1,0-liter MPI is de instapmotor binnen het Picanto gamma en levert 67 pk bij 5.500 t/min en een koppel van 96 Nm.  Dit 1,0-liter-blok is de zuinigste motor die beschikbaar is voor de Picanto. Hij stoot amper 89 g/km koolstofdioxide uit (model met vier zitplaatsen; New European Drive Cycle, gecombineerd), tegenover 95 g/km in het huidige model (een daling van 6,3%). De motor werd op een aantal gebieden verbeterd. Hij kreeg onder meer een nieuw, in de cilinderkop geïntegreerd uitlaatspruitstuk en een nieuw koelsysteem met afsluitklep, waardoor de motor bij een koude start sneller op temperatuur komt. Een nieuwe tweefasige oliepomp beperkt de mechanische wrijving.

De middelkrachtige 1,25-liter MPI levert een piekvermogen van 84 pk en een koppel van 122 Nm. Picanto modellen met deze motor stoten in de gecombineerde cyclus 104 g/km CO2 uit, tegenover 106 g/km voor de huidige Picanto. Voor de toepassing ervan in de nieuwe Picanto hebben de Kia-ingenieurs de kleptiming van het dubbele CVVT-systeem (continuously-variable valve timing) geoptimaliseerd. Net als bij de 1,0-liter MPI-motor hebben ze daarnaast ook een nieuw koelsysteem en een afsluitklep geïnstalleerd. Nieuwe zuigerringen met wrijvingsverminderende coating helpen de cilinderwrijving te beperken, wat het verbruik ten goede komt.

De 1,0 liter T-GDI-motor, die voor het eerst verkrijgbaar zal zijn in de Picanto, levert 100 pk en een koppel van 172 Nm, de hoogste vermogens- en koppelwaarden ooit voor dit Kia-model voor het A-segment . De motor is uitgerust met een snel draaiende single-scroll-turbo voor een onmiddellijke gasrespons, evenals een geïntegreerd uitlaatspruitstuk en brandstoftoevoer onder hoge druk (200 bar). Met laser geboorde injectoren leveren exact afgemeten hoeveelheden brandstof aan de cilinders, om de verbranding nauwgezet te controleren. Dit zorgt voor onmiddellijke reacties op het gaspedaal, vergroot de efficiëntie en doet het brandstofverbruik dalen.

Verfijning
De verfijning werd sterk verbeterd in de nieuwe Picanto, met een reeks wijzigingen die aangebracht werden om de cabine nog beter te isoleren tegen trillingen en weg-, wind- en motorgeluiden. Het resultaat is een auto met de stilste cabine binnen het A-segment, zowel bij stationair toerental als tegen kruissnelheid.

Nieuwe maatregelen die werden genomen om de verfijning in de nieuwe Picanto te optimaliseren zijn een nieuw geluidswerend paneel onder het dashboard en in de vloer van de cabine, terwijl onderin de A- en B-stijlen geluidsabsorberend uitzetbaar schuim werd aangebracht. Onder de motorkap helpt een nieuw geluidsabsorberend motordeksel de cabine te isoleren tegen motorgeluiden. Ook de structuur van de motorsteunen werd gewijzigd om motortrillingen te neutraliseren. Bovendien werden de voorste ruitenwissers 6 mm lager geplaatst om het geproduceerde windgeruis onderaan de voorruit te beperken.

Dankzij deze verbeteringen produceert de nieuwe Picanto 39 dB bij stationair toerental – uniek in zijn klasse en 3 dB minder dan de huidige leider binnen het A-segment – en 68 dB tegen kruissnelheid.

Technologie
Kopers van de nieuwe Kia Picanto kunnen genieten van een aantal van de meest geavanceerde infotainment- en comforttechnologieën die beschikbaar zijn in het A-segment, terwijl ze nog steeds kunnen profiteren van dezelfde prijs-kwaliteitverhouding die ze van een Kia voertuig verwachten.

Het grote 'zwevende' 7" HMI-aanraakscherm midden op het dashboard bevat een navigatiesysteem met 3D-kaart en is beschikbaar met Apple CarPlay™ en Android Auto™, voor volledige smartphone-integratie. Als optie is ook een parkeercamera achteraan met dynamische hulplijnen verkrijgbaar, voor kopers die bijkomende zekerheid wensen tijdens parkeermanoeuvres. Dankzij een optionele draadloze smartphonelader en een USB-poort onderin de middenconsole kunnen bestuurders hun mobiele toestellen opladen tijdens het rijden.

Veiligheid en koetswerk
De nieuwe Picanto is de veiligste auto voor het A-segment die Kia ooit gemaakt heeft, met dubbel zoveel geavanceerd ultrasterk staal (AHSS) als in het huidige model en een aantal actieve veiligheidstechnologieën.

Het koetswerk van de nieuwe Picanto is sterker dan ooit tevoren, met 44% AHSS (tegen 22% nu), waarbij het gewicht van het naakte koetswerk 23 kg is gedaald en de treksterkte 12% toegenomen is. Het nieuwe, sterkere staal werd gebruikt om het vloerpaneel, de dakrails, de motorruimte en de A- en B-stijlen te versterken, waardoor de volledige kernstructuur van de auto robuuster is geworden. Het nieuwe koetswerk gebruikt meer dan acht keer zoveel structureel hechtmiddel als het huidige model (67 meter naden doorheen de structuur zijn nu versterkt met het hechtmiddel). Over het algemeen ging de statische torsiestijfheid er 32% op vooruit.

Het sterkere, lichtere koetswerk wordt ondersteund door zes standaard airbags (vooraan, vooraan zijkant en gordijn) en een optionele knieairbag, en door een aantal actieve veiligheidsvoorzieningen. Het gaat hierbij om Vehicle Stability Management (VSM) met Electronic Stability Control (ESC), om de stabiliteit tijdens het remmen en in de bochten te verzekeren en tractieverlies te detecteren, terwijl ESC de bestuurder helpt om de auto op koers te houden.

Daarnaast zal de nieuwe Picanto beschikbaar zijn met Autonomous Emergency Braking (AEB)* – een belangrijke technologie die de veiligheid bevordert in de hoofdzakelijk stedelijke omgevingen waarin de meeste klanten met hun Picanto rijden. Ook een indirect bandenspanningscontrolesysteem is beschikbaar.

Lancering
De splinternieuwe Picanto behoudt de hoge prijs-kwaliteitverhouding en de hoge kwaliteit die de huidige Picanto zo populair heeft gemaakt en wordt standaard verkocht met de unieke Kia-garantie van 7 jaar of 150.000 km, wanneer hij in het begin van het tweede kwartaal van 2017 in Europa gelanceerd wordt.

 

Publicatiedatum: 16/02/2017
Auteur: Kia Motors Belux

Kia maakt gebruik van cookies op haar website voor het beheer van webstatistieken, sociale media en ter verbetering van de gebruiksvriendelijkheid. Door onze website te bezoeken of door op "Sluiten" te klikken geeft u toestemming om cookies te gebruiken. Indien u meer informatie wenst over het gebruik van cookies, lees dan ons cookiebeleid.

Geen cookie modus | Meer lezen